Återförsäljare Login
Fri frakt vid köp över 599:-
1-3 dagars leverans
Klarna betalning
Back

Internationella Kvinnodagen

8 mars - Kvinnorörelsens kampdag

1977 blev Internationella kvinnodagen en erkänd officiell dag, utnämnd av FN. Vad många kanske inte vet är att ojämställdheten mellan män och kvinnor uppmärksammades av kvinnorörelser redan i början av 1900-talet i Europa.

Kvinnorörelser (kvinnorättsrörelser) är ett väldigt generellt begrepp som innefattar alla rörelser, sociala som politiska, vars syfte är att arbeta för kvinnors rättigheter i världen (gentemot män).

Den franska revolutionen och upplysningstiden under 1700-talet har legat till grunden för de kvinnorörelser som vi idag förknippar med feminismer (olika inriktningar inom feminism) och som över tid blivit en politisk ideologi.

Kampen för lika rättigheter

Många av de frågor som kvinnorna kämpade för i ett tidigt skede gällde arbete och utbildning. Under första världskriget var kvinnorna mer eller mindre tvungna att ta över och utföra sedvanliga ”mansjobb” då männen var ute i strid. Därefter var det lättare för många kvinnor i t ex Storbritannien att få erkännande då de bevisat att de kunde arbeta lika bra som männen. Kvinnlig rösträtt genomfördes i Storbritannien 1918 (men på lika villkor med männen blev inte förrän 1928).

Sverige var sista landet i Norden där kvinnorna fick rösträtt först 1919, I Europa var Frankrike, Schweiz och Italien väldigt sena med införandet och inte förrän i slutet av 1940-talet (Schweiz från 1959) klubbades kvinnlig rösträtt igenom.

Kampen fortsätter – politisk frihet

Politisk frihet är en väldigt viktig funktion i det demokratiska samhället och kan enklast förklaras som ”fri från tvång och förtryck”. Då det i många länder efter andra världskriget fortfarande inte var beviljat kvinnor politisk frihet, nödgades FN anta en konvention om kvinnors politiska rättigheter. De första tre artiklarna i konventionen ger kvinnorna rätt att rösta, rätten att ställa upp i val och rätten till att inneha offentliga ämbeten. Konventionen antogs 1953.

Varför just den 8 mars?

Den första Internationella kvinnodagen firades i USA 1909 (28 februari), kvinnorna i USA fortsatte därefter att fira dagen fram till 1913. I Ryssland firade man den första Kvinnodagen sista söndagen i februari med start 1913, som en del av fredsrörelsen. Under första världskriget hålls återkommande möten den 8 mars som en protest mot kriget som pågick. Sista söndagen i februari 1917 gick ryska kvinnor ut i strejk – för ”bröd och fred”, då tsaren avsattes tillträdde en tillfällig regering som gav kvinnorna rösträtt. I Ryssland användes en ”juliansk” kalender och enligt den var den sista söndagen i februari den 28:e, men i enlighet med den ”gregorianska” som användes i övriga länder, var det den 8 mars.

Därav datumet 8 mars för Internationella Kvinnodagen som nu firas runt om i hela världen.

Enjoy womens day!

Källa online:
Wikipedia - Feminism - Kvinnlig Rösträtt - Politisk Frihet
FN-förbundet - Kvinnodagen 8 mars

Back to all posts

Nyhetsbrev

Glöm inte att skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och erbjudanden direkt till din mail.

Kontakt

+46 (0)33 20 54 48
kundtjanst@trofe.se
Sjumilagatan 2, 50742 Borås

Följ oss

Trofé säljer underkläder, badplagg, nattkläder samt lättare damkonfektion. Vi riktar oss till kvinnan mitt i livet med känsla för form och kvalitet. Allt designarbete och produktutveckling sker i Sverige.