Återförsäljare Login
Fri frakt vid köp över 599:-
1-3 dagars leverans
Klarna betalning
Back

Från Advent till Kommers (julhandel)

Varför firar vi Advent?

Väntar du på första advent? Hör du till de som tror att Advent betyder ”att Vänta in Julen”? Då har du FEL, Advent har absolut ingenting med ordet ”vänta” att göra. Det kommer ursprungligen ifrån ”adventus Domini” och betyder ”herrens ankomst”. Ni som är lite fyndiga nu skulle kunna kontra med att advent visst har med väntan att göra, ”i väntan på Herrens ankomst”.

Vår nutids firande av advent består av 4 helger och är ofta förknippat med mysiga helger med glögg och pepparkakor framför en tänd brasa och mycket levande ljus. I många hem delas det också friskt ut små presenter varje dag från den 1 december till julafton den 24:e december då de små ”pre-jul-presenterna” blir till mängder av julklappar istället.

Det är så långt ifrån den forna verkligheten som vi kan komma!

Det forna adventsfirandet bestod av sex söndagar (istället för fyra) och en fasteperiod på 40 dagar, till skillnad mot vår nutids frossande i lussekatter och pepparkakor. Varför en förberedelse (inför herrens ankomst) måste bestå av 40 dagars fastande/lidande är väl oklart, men på 1000-talet verkar det som att någon fick nog och sänkte julfastan till att gälla fyra söndagar istället för sex. Julfastan fick också benämningen Advent. 

Varför hänger vi upp stjärnor i fönstren? 

Anledningarna är säkert många, från början troligtvis utan någon som helst kommers över det hela. Den första adventsstjärnan tillverkades i Tyskland på 1840-talet och symboliserar den lysande stjärnan över Betlehem som vägledde de vise männen till stallet där Jesus föddes. 

Först runt 1934 nådde adventsstjärnan Sverige genom import från Tyskland. Även adventsljusstaken och de fyra adventsljusen vi tänder, härstammar från Tyskland. 

Även Adventskalendern kom ut i Tyskland första gången och det var på 1920-talet. I Sverige gavs den första kalendern ut 1934 av Svenska Flickors Scoutförbund.

Adventskalendern 

Julkommersen tog fart tidigt och har ökat under åren med försäljning av adventskalendrar, julbelysning, adventsljusstakar och allt som hör till. Många företag utnyttjar numera alla dagarna i december för att erbjuda sina kunder något varje dag i takt med adventskalendern. Konsumenten hakar på trenden och fyller barnens (eller sin egna) kalender med allt dyrare paket. Vi vuxna blir också erbjudna kalendrar fyllda med parfym, kosmetika, öl etc. Till syvende och sist så är det vi konsumenter som avgör om det blir den trend (tradition) eller ej. Så länge vi tycker om det så kommer det att fortsätta att utvecklas.

För att knyta ihop säcken från ”advent till kommers”, så vill vi bara avslutningsvis poängtera att Trofé också har tagit fasta på detta och har fr o m den 1 december ett unikt erbjudande varje dag ända fram till Jul.

Det är vår adventskalender till Dig, trevlig advent!

 

Back to all posts

Nyhetsbrev

Glöm inte att skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och erbjudanden direkt till din mail.

Kontakt

+46 (0)33 20 54 48
kundtjanst@trofe.se
Sjumilagatan 2, 50742 Borås

Följ oss

Trofé säljer underkläder, badplagg, nattkläder samt lättare damkonfektion. Vi riktar oss till kvinnan mitt i livet med känsla för form och kvalitet. Allt designarbete och produktutveckling sker i Sverige.