Återförsäljare Login
Fri frakt vid köp över 599:-
1-3 dagars leverans
Klarna betalning
Back

Alla Hjärtans Dag - Valentines Day historia

I Sverige kallar vi den 14 februari för ”Alla hjärtans dag”, det heter egentligen ”Valentindagen” eller ”Valentines Day” lite mer internationellt, Sankt Valentins dag eller Vändagen. Som så mycket annat har ”Alla hjärtans dag” framförallt blivit en kommersiell dag, kanske med höga förväntningar om uppvaktning av sin käraste. Mycket blommor och choklad säljs den här dagen, men hur kommer det sig från början att vi firar Valentindagen?

Historiska ”Valentines day”

Under 200-300 talet efter kristus fanns det tre stycken stackars män som alla led martyrdöden. Vem av dessa tre Valentinus som gav upphov till dagens ”Alla hjärtans dag” är oklart. Den mest kände av dessa var en präst i antikens Rom som halshöggs den 14 februari 269 e.kr. Istället för att avsäga sig sin tro lät han sig hellre avrättas. Hans brott var att ha vigt ett kristet par.

Hur som helst så är hela upprinnelsen till vår dags firande väldigt diffus. Den lite mer romantiska versionen av hur dagen uppkom är att den stackars prästen som fängslades för att ha vigt det unga paret blev förälskad, inledde en romans med fångvaktarens dotter som kom med mat under tiden i fängelset. Det sägs att Valentin, strax innan han avrättades, lyckades med bedriften att smuggla ut ett ”kärleksbrev” till dottern undertecknat ”Din Valentin”. Således var det första romantiska ”Alla hjärtans dag” kortet skrivet.

De första att anamma traditionen var britterna och fransmännen, som redan under medeltiden firade och uppvaktade varandra på ridderligt vis, med blommor och presenter. Unga män och kvinnor träffades för att bilda par i försök att finna sin ”Valentin” (käresta). Andra länder började anamma denna romantiska tradition och på 1800-talet skickades Valentinkort i USA och snabbt väcktes den kommersiella draken. Man började köpa presenter och blommor till varandra för att fira kärleken och den 14 februari blev en symbol för detta.

”Alla hjärtans dag” i Sverige

I Sverige skulle det dröja ända till 60-talet innan Valentindagen fick genomslag. Sveriges blomsterhandlare försökte introducera denna dag redan under 50-talet men inte förrän 1985 blev ”Alla hjärtans dag” en offentlig dag i vår kalender. Sedan dess har det kommersiella hjulet rullat på i allt högre hastighet och nu år 2020, är den 14 februari en av våra mest uppmärksammade dagar.

Fakta hämtat från Wikipedia.

Back to all posts

Nyhetsbrev

Glöm inte att skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och erbjudanden direkt till din mail.

Kontakt

+46 (0)33 20 54 48
kundtjanst@trofe.se
Sjumilagatan 2, 50742 Borås

Följ oss

Trofé säljer underkläder, badplagg, nattkläder samt lättare damkonfektion. Vi riktar oss till kvinnan mitt i livet med känsla för form och kvalitet. Allt designarbete och produktutveckling sker i Sverige.