INSPIRATION

nyheter & tips som gör underverk

Du är inte din kupa – Så fungerar kupstorlek på BH

Inga kommentarer

Förhållandet mellan kupstorlek och omkretsen på en BH förvillar många. Hur vet man sin kupstorlek? Kan man gå upp eller ner en kupstorlek hur som helst? Vi reder ut begreppen om det där med kupstorlekar.

Så fungerar kupstorlek på BH

Du är inte din kupa. Hur ofta har egentligen man inte hört ”Jag är en C-kupa” eller ”Hon är en B-kupa”.
Om man bortser från det smått absurda att man definierar sin kropp (eller i värsta fall personvärde) efter sin byststorlek, så innehåller dessa citat också rena felaktigheter.
Att bara referera till en kupstorlek utan att nämna bandstorleken säger egentligen absolut ingenting.
Det är nämligen väldigt stor skillnad på C-kupa och C-kupa, beroende på hur bred du är kring ryggen.

Kupstorlek BH

Samma bandmått men olika kupstorlekar. Personen till vänster bär storlek 75F och personen till höger 75B.

På bilden nedan syns två stycken BH i olika bandmått men där båda har B-kupa. Den översta är i storlek 95B och den nedersta är 65B. Volymen skiljer sig åt väsentligt, den i storlek 65 är ju betydligt mindre.

BH med b-kupa

BH med B-kupa i storlek 95B (överst) och 65B (nederst)

Volymen på en kupa minskar eller ökar beroende på vilken bandstorlek du har. Om du är 95 cm under bysten och har en B-kupa är dina bröst lika stora volymmässigt som F-kupan på en person som mäter är 75 cm under bysten. Däremot upplevs 75F som större byst då man betraktar personen ifråga. Detta beror på att kupan är proportionerlig mot övriga bh:n. En person som är kraftigare över ryggen och har liten byst har automatiskt ”bredare” bröst än en person som är smalare över ryggen. På bilden nedan syns Laila BH med olika kupstorlekar. Översta är B-kupa i storlek 90 och nedersta E-kupa i storlek 75. Både dessa BH har samma volym på kupan.

Kupstorlek BH

B och E kupa har samma volym i storlek 90B (överst) och 75E (nederst)

FÖRHÅLLANDET MELLAN KUPAN OCH OMKRETSEN

I tabellen nedan så är de guldmärkta kupstorlekarna lika stora i volym jämfört med varandra. Om du brukar ha 85C men känner att den efter ett tag blir lite för lös runt ryggen på grund av att bh:n töjt sig, då kan du pröva att köpa 80D istället. Kupan på en 80D kommer fortfarande att vara lika stor som på din gamla bh, men bh:n kommer sitta bättre på din kropp då den blir tightare kring ryggen.  På så vis kan du känna dig fram till vilken storlek som sitter bäst på dig.

kupstorlek bandmått

Tänk på att bh:n ska sitta åt när du prövar den i affären. Den kommer töja sig. Det är ungefär som favoritjeansen som inte alls var lika sköna när du prövade dem första gången. De flesta bh har elastan eller lycra i vingarna och därför kommer de töja sig och anpassa sig efter kroppen. Det tar ungefär två veckor för en bh att anpassa sig till din kroppsform. Mer information om hur kupan och bh:n ska sitta på din kropp kan du läsa i vår passformsguide.

TILL BH GUIDEN

Av Annica Svensson

Dela till:

Kommentarer inaktiverade.