INSPIRATION

nyheter & tips som gör underverk

BH Historia – Vad har Eiffeltornet och din BH gemensamt

Inga kommentarer

BH Historia – Vad har Eiffeltornet och din BH gemensamt? Vad var det egentligen som hände i Paris 1889?  För att få svaret behöver vi resa tillbaka i tiden, 127 år för att vara exakt…

Det var samma år som Eiffeltornet byggdes. Det höga ståltornet vad designat så att det skulle fungera som en tillfällig entré till världsutställningen som hölls i Paris det året. Det var exakt ett sekel sedan som franska revolutionen hade ägt rum, och därför ville man bygga installationerna för världsutställningen extra påkostade och storlagna.  Fransyskan Herminie Cadolle satt och tillverkade en annan, betydligt mindre konstruktion,  en gjord i ståltråd som hon varsamt lindade sidenband runt.

Att dessa två saker över 100 år senare fortfarande skulle definiera staden Paris och vardagen för kvinnor över hela världen trodde nog inte många då. Herminie Cadolles hantverk blev det som räknas som världens första renodlade bh. Tidigare hade bysten stöttats och hållits tätt pressade mot kroppen av en korsett.

bh historia, vintage bh och korsetter

Men redan innan Herminie Cadolle skapade sin bh fanns det föregångare till byststöd så långt tillbaks som till antikens Grekland där det finns avbilder på kvinnor, bland annat ormgudinnan Minoan, med korsett som stödjer bysten underifrån men som lämnar dem fullt exponderade. (Ingen kan anklaga antikens greker för att vara direkt pryda).

Minoan ormgudinna

 

Den moderna bh:n

Den moderna rygglösa bh:n som vi känner till den idag kom till 1914. Amerikanskan Mary Phelps Jacobs ville bära en klänning med spetsliv på en middagsbjudning. Fjädrarna och byglarna i hennes korsett stack dock ut och syntes under klänningen när hon prövade den. Hon löste problemet genom att skapa en bh av två näsdukar som hon knöt ihop och fäste med hjälp av snöre och band.  Efter att under en tid tillverkat flera bh till vänner och släkt,  tog hon patent på sin uppfinning och sålde rättigheterna för 1500 dollar till Warner Corset Company.

Något år senare under första världskriget uppmanades kvinnor att sluta använda korsetter eftersom metallen som användes i korsetter bättre behövdes till kriget. De sparade så mycket metall att det kunde räcka till att bygga två flygplan.  Det var just under denna period som bh:n blev populär och började användas i större utsträckning av gemene man, eller ja snarare gemene kvinna.

BH:n får sina kupstorlekar

Det var på 1930-talet som man först började använda bokstavsbenämningar, A, B, C, D om kupan. Bokstäverna introducerades av företaget S.H. Camp & Company, men de syftade från början inte på storleken på brösten utan snarare hur fasta (!) bysten var. Först på 50-talet blev det vanligt att majoriteten av företagen och media började använde sig av dagens bokstavssystem för storlekar. Innan dess kallade man det för Small, Medium och Large. Långt innan kupstorlekarna introducerades löste man storleksproblemet genom att tillverka kuporna i töjbart material som anpassade sig efter olika storlekar på bysten.

5 snabbfakta om BH

  • Byglar började användas i bh på 1930-talet
  • Push-up bh:n blev vanlig under 1990-talet men anses först vara skapad av Fredericks of Hollywood 1947. Det var även Frederick of Hollywood som introducerade den vadderade kupan.
  • Den första sportbh:n tillverkades på 70 talet av två suspensoarer som syddes ihop.
  • Den mest populära BH färgen är och har alltid varit vit.
  • Den vanligaste BH storleken som vi säljer mest av på Trofé är 85C.

Från stålkonstruktioner till dagens bygel-bh och bygelfria modeller.

Förutom att snöras åt för att ge illusionen av en trådsmal midja så var också korsettens syfte att se till att brösten fick minimalt med uppmärksamhet och volym.  Idag är det ofta tvärtom då vadderade kupor och push-up modeller blir allt vanligare. Från att utvecklas till ett separat plagg så har bh:n med tiden blivit mindre och mindre.

BH historia Trofé

I slutet av 60-talet blev det modernt att för första gången kasta bh:n. Det anordnades till och med bh-brännar bål, för att visa att kvinnor inte längre ville förtryckas av obekväma bh. Lyckligtvis är dagens moderna bh betydligt skönare och bekvämare än dåtidens konstruktioner. Sköna och bekväma material som formar sig efter kroppen, reglerbara axelband, och mjukare byglar har gjort underverk. Vi är nog alla tacksamma att vi slipper snöra in oss till vardags i korsetter, och att dagens shapewear inte är byggda kring en obekväm stålkonstruktion med vassa valben. Behovet av att göra egna uppfinningar för att känna sig bekväm i en bh har lyckligtvis försvunnit i och med dagens breda utbud.

Idag finns det kanske snarare ett för stort utbud. Med en ofantlig mängd olika bh modeller och storlekar att välja på bär 80% av dagens kvinnor fel bh-storlek. Det är speciellt kvinnor med större byst som har svårt att hitta rätt i bh-djungeln. Men det behöver varken vara krångligt eller svårt. I kommande artiklar här på bloggen kommer vi skriva tips om hur du enkelt hittar bh, så kika gärna tillbaks snart.

Foto från Metropolitan Museum of Art (korsett 1885), Boston Museum of History (Bh 1915),  Heraklion Archaeological Museum (Minoan).

Av Annica Svensson

Dela till:

Kommentarer inaktiverade.