INSPIRATION

nyheter & tips som gör underverk

BH Skötselråd – Så vårdar du och tar hand om din bh

Inga kommentarer

En fråga vi ofta får om bh skötselråd är hur ofta man bör tvätta sin bh och vad man kan göra för att förlänga livslängden. Svaret är att det beror på hur väl du sköter om den. Normal livslängd är ca 1-2 år om du inte tar hand om den. Men med rätt omtanke och lite kärlek så kan den bli din nära vän under många år.

När bh:n tappat sin form och elasticitet (eller om du gått upp eller ner i vikt och den inte längre passar) så bör du göra dig av med den. En bh är väldigt elastisk, så även om den känns trång i omkretsen runt ryggen när du provar den i affären så kommer den töja sig inom några dagar. (Dock töjer sig i regel inte kuporna så se till att kupan passar ordentligt vid första provningen).

Efter ca två veckor har bh:n anpassat sig efter din kropp.

För att behålla elasticiteten så är det viktigt att den får vila mellan användningarna. Därför är det bra om du äger flera olika. Använd helst inte en och samma bh mer än två dagar på raken. Ju större bh-samling du har desto längre kommer dina bh att bibehålla sin form och kvalité. Se därför gärna till att ha minst 5-6 stycken att växla mellan.

Hur du tvättar din bh på bästa sätt

Skötselråd så vårdar du och tvättar din bh

Handtvätta helst din bh. Då håller den sig fin mycket längre. Släng den aldrig i torktumlaren! Behöver du maskintvätta så tvätta i 30 grader och använd då alltid en tvättpåse.

När du handtvättar, se till att handfatet är rentvättad. Lägg sedan i en tesked milt tvättmedel. Använd helst kulörtvättmedel även på vita bh. Ta bort eventuella pushup kuddar eller vaddering som är borttagbara innan tvätten. Lägg i bh:n i vattnet och rör runt med handen. Gnugga försiktigt på kuporna och de delar som legat närmast huden. Låt ligga i vattnet och dra i ca femton minuter. Töm sedan vattnet och skölj noga under kranen.

Har du en exklusiv spets-bh med fina delikata detaljer så kan du tvätta den utan tvättmedel i vattenbad. Lägg då bh:n i rent ljummet vatten över natten.  I det ljumma vattenbadet så släpper alla hudceller och avlagringar efter några timmar och bh:n kommer bli som ny igen. Skölj sedan noga under kallvatten.

När du sedan torkar din bh så krama försiktigt ur den. Ett tips är att lägga bh:n i en vanlig salladsslunga så att du sedan smidigt kan snurra ut allt onödigt vatten.  Lägg sedan bh:n på en handduk för att plantorkas. Behöver du hänga den så häng den inte i axelbanden som då kommer töjas. Använd heller aldrig en fuktig bh eller lägg in en fuktig bh i garderoben.  Låt den torka minst över natten.

Hur förvarar du din BH

skötselråd bh

Om du förvarar dina bh på rätt sätt i byrålådan eller din garderob så kommer de att hålla mycket längre. Detta är speciellt viktigt för modeller med formpressade kupor. Stäng igen bh:na i ryggen och lägg dem sedan ”i sked” efter varandra. Du får inte bara en fin översikt på vilka modeller du har utan de får också skydd av varandra så att de behåller kupformen bättre. De tar mindre plats och du slipper trassel med hopsnuttrade bh band. Tänk på att inte vika vadderade formpressade bh på mitten mellan kuporna så att vänster och höger kupa läggs i sked med varandra. Det må ta mindre plats på det här sättet men med tiden så kommer formpressningen att förstöras då den ena kupan blir vrängd.

Med dessa enkla skötselråd så kommer din bh hålla mycket längre, den kommer behålla sin elasticitet  och textilfibrerna kommer inte utsättas för onödigt slitage. Du kommer få glädje av dina fina underkläder under många år.

För fler bh råd besök vår BH Guider

Av Annica Svensson

Dela till:

Kommentarer inaktiverade.